Webinar jonge kinderen en hun sociale vaardigheden

Aanleren van sociale vaardigheden aan jonge kinderen

Er wordt op jonge leeftijd al veel van kinderen gevraagd op het gebied van sociale vaardigheden. In deze workshop bespreken we wat we precies onder sociale vaardigheden bij peuters en kleuters verstaan. Denk aan vaardigheden als het herkennen van de basisemoties bij jezelf, het kunnen benoemen van deze emoties, het herkennen van emoties bij anderen, rekening houden met andere kinderen, op je beurt wachten, enzovoorts.
Welke vaardigheden mag je verwachten op welke leeftijd? Wat moeten jonge kinderen eerst kunnen? En wat zijn de voorwaarden om goed met andere kinderen om te kunnen gaan? We bespreken hoe je jonge kinderen sociale vaardigheden kunt aanleren en welke stappen een kind in de ontwikkeling van zijn sociale vaardigheden doorloopt. Daarnaast vertellen Moniek Zijm en Danny Versteeg wat je kunt doen als leerkracht of pedagogisch medewerker wanneer sociale vaardigheden niet zomaar worden opgepikt en een kind extra ondersteuning nodig heeft. En hoe je ouders daarbij kunt betrekken.

Leerdoel
Met deelname aan dit webinar leer je hoe je als volwassene jonge kinderen kunt helpen bij de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden en wat je kunt doen wanneer kinderen deze vaardigheden niet zomaar oppikken.

 

Programma

13:15 Inloop Meeting room
13:25 Intro
Korte toelichting met belangrijkste huishoudelijke mededelingen over Zoom.
13:30 Wat zijn sociale vaardigheden? Wat heb je in je omgeving nodig om sociale vaardigheden aan te leren?
In dit programma onderdeel leggen we uit over welke vaardigheden we het hebben. En wat de stappen zijn in de ontwikkeling van deze vaardigheden.
14:15 Pauze
14:30 Welke vaardigheden mag je verwachten op welke leeftijd?
We bespreken hoe je jonge kinderen sociale vaardigheden kunt aanleren en wat de rol van de volwassene kan zijn in de stappen van de ontwikkeling.
15:15 Pauze
15:30 En wat als het niet vanzelf gaat?
Wat kan je doen als leerkracht of pedagogisch medewerker wanneer sociale vaardigheden niet zomaar worden opgepikt en een kind extra ondersteuning nodig heeft? En hoe kun je ouders hierbij betrekken?
16:15 Nabespreking en afronding
16:30 Einde

Doelgroep 

Professionals uit de kinderopvang en leerkrachten onderbouw basisonderwijs

15 september 2021

€ 95,00excl. BTW


Direct aanmelden

Docenten

Moniek Zijm

werkt bij de Jonge Kind Academie van MOC ’t Kabouterhuis. Zij ontwikkelt en geeft trainingen en workshops voor professionals die werken met jonge kinderen. Daarnaast coördineert zij de preventieafdeling van MOC ‘t Kabouterhuis.

Danny Versteeg

werkt op de observatiegroep van MOC ’t Kabouterhuis in Amsterdam Zuid-Oost. Daarnaast geef hij trainingen aan professionals van kinderdagverblijven, kinderopvang en aan basisschoolleerlingen in het reguliere onderwijs. Ook coacht hij pedagogisch medewerkers en leerkrachten bij kinderen met opvallend gedrag.

 

Abonneekorting!

Leden van het vakblad PIP (Pedagogiek in Praktijk) krijgen €10,- korting op het deelnametarief! Lees de voorwaarden voor meer informatie.

Nog geen lid? Word dan nu lid en maak meteen gebruik van de abonneekorting!

 

Ook KIDDO abonnees krijgen €10,- euro korting op het deelnametarief!

Klik hier voor meer informatie over abonnementen!