Webinar behandelen met eigen ervaring

In gesprek met auteurs, ervaringsdeskundigen, onderzoekers en professionals

Inleiding

Wat maakt het voor professionals moeilijk open te zijn over eigen klachten en eigen ervaringen? Wat houdt hen tegen en wat stimuleert hen juist dit wel te doen? 

Het inzetten van eigen ervaring in de hulpverlening is geen sinecure. Tot voor kort was dit voor veel hulpverleners, -psychiaters, verpleegkundigen, gz-psychologen, sociaal werkers, sociotherapeuten, coaches- nog ongebruikelijk. Inmiddels blijkt dat het inzetten van eigen ervaring met het herstelproces van psychische aandoeningen cliënten juist veel te bieden heeft. In dit webinar wordt de visie uit het boek onderstreept met eigen ervaring toegelicht dat alle professionals in staat zijn eigen ervaringen in te zetten zonder vervolgopleiding of certificering.
 

Programma

13:15 Inloop meetingroom
13:30 Opening 
Korte toelichting met belangrijkste huishoudelijke mededelingen over Zoom.
  DEEL 1
13:45 Presentatie
De sprekers lichten de achtergrond toe waartegen hun visie op de inzet van eigen ervaring is ontstaan. Deze visie en bijbehorende begrippen worden toegelicht en afgezet tegen recente ontwikkelingen in het werkveld van ervaringsdeskundigen. Hieruit volgen logischerwijs de praktische implicaties voor de inzet van eigen ervaring door professionals.
14:30 Pauze
  DEEL 2
14:40 Vragen en opmerkingen 
De sprekers geven antwoord op veel gestelde vragen en reageren op veel gegeven opmerkingen. Enkele vragen die online de revue hebben gepasseerd als voorbeeld: Wat betekent dit voor mensen die als ervaringsdeskundige werkzaam zijn?, Wat kunnen opleidingen tot ervaringsdeskundige met deze conclusies? en Hoe kunnen deze uitkomsten anders zijn dan eerder onderzoek naar ervaringsdeskundigheid?
15:10 Deelnemers in gesprek met auteur
15:45 Epiloog en ruimte voor discussie 
Praktische manieren om deze te hanteren
16:15 Afsluiting

Over de auteurs

Pim Peeters

Pim Peeters heeft na het cum-laude afronden van zijn researchmaster Psychopathology promotieonderzoek uitgevoerd op basis van een NWO Toptalent beurs. Gedurende dit promotietraject aan Maastricht University en de Katholieke Universiteit van Leuven binnen de onderzoeksschool Experimentele Psychopathologie miste hij de binding met de praktijk. Hierop is hij als docent gaan werken bij de opleiding HBO-Verpleegkunde aan Avans Hogeschool. Naast hogeschooldocent is hij hier mede werkzaam als kenniskringlid van het Lectoraat Leven Lang in Beweging. Vanuit deze functie en eigen interesses is hij betrokken bij verschillende onderzoeken in het sociaal domein, de GGZ en het onderwijs.

Naast deze functies is hij ook lid van de klachtenonderzoekscommissie van het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop.

Verschillende (inter)nationale werkbezoeken en onderzoeken naar samenwerking en zorgafstemming tussen teams en professionals hebben geleid tot het boek "Afstemmen van Zorg" met co-auteur en collega Koen Westen.

 

Koen Westen

Koen Westen is sinds het begin van deze eeuw werkzaam geweest in de verslavingszorg en GGZ. Na klinische rollen als verpleegkundige en sociotherapeut op een detox afdeling, kwamen daarna ambulante rollen als SPV en casemanager in de Sociale Verslavingszorg, Bemoeizorg en Sociale Psyc​hiatrie. Met de opgebouwde expertise op het gebied van IDDT, (F)ACT, CTI en het wijkgericht werken in het algemeen werd de stap naar het trainen en coachen van teams en professionals een logische. De volledige overstap naar het onderwijs vond 7 jaar geleden plaats.

Sindsdien is hij werkzaam als docent Verpleegkunde bij Avans Hogeschool en is hij als gastdocent verbonden geweest aan de opleiding voor HBO Social Work en Airlangga University te Surabaya. 

De Master Social Work & Innovation is met succes gevolgd en bood nieuwe perspectieven. Er zijn verschillende onderzoeken van hem te vinden over de samenwerking tussen het sociaal domein en dat van de GGZ.  Daarnaast is hij co-auteur van de FACT-schaal 2017 en is hij als vicevoorzitter verbonden aan het CCAF. 

Verschillende (inter)nationale werkbezoeken en onderzoeken naar samenwerking en zorgafstemming tussen teams en professionals hebben geleid tot het boek "Afstemmen van Zorg" met co-auteur en collega

17 juni 2021

€ 95,00 excl. BTW


Direct aanmelden

Bij deelname inbegrepen

 

Behandelen met eigen ervaring

Pim Peeters & Koen Westen

Voor wie?

Hulpverleners en beleidsmakers in de ggz, het sociaal domein en de zorg, en ook voor onderzoekers, opleiders en studenten van (para)medische en sociale beroepen.