Webinar Helpen bij nare gedachten

Inleiding

Acceptatie en Commitment Training:
Psychologische flexibiliteit in de praktijk

Uit het hoofd en in het leven

Zowel jouw gedrag als dat van de kinderen met wie je werkt wordt voor een groot deel bepaald door gedachten. Ook hebben gedachten invloed op hoe je je voelt. Ze hebben dus veel impact. Helaas zijn niet alle gedachten prettig of helpend. We kennen allemaal de criticus die je het leven behoorlijk zuur kan maken en die je kan weerhouden om de dingen te doen die eigenlijk wel heel belangrijk voor je zijn.

Veel mensen willen dat oplossen door controle proberen te krijgen over die gedachten, zoals door jezelf positief toe te spreken, om te denken, aan fijne dingen proberen te denken, te zoeken naar de feiten of een ander perspectief. Deze strategieën blijken op lange termijn niet goed te werken en in veel gevallen zelfs averechts. Uit onderzoek blijkt dat we geen controle hebben over onze gedachten en over het algemeen worden gedachten die je probeert weg te drukken sterker. Het is dus niet zo gek dat jij zelf en de kinderen waarmee je werkt regelmatig last hebben van nare, negatieve gedachten.

Wat kun je dan doen om jezelf en de kinderen te helpen? Bij Acceptatie en Commitment Training oefenen we met defusie. Dat is de vaardigheid om van een afstandje naar je gedachten te kijken en er luchtig en flexibel mee om te gaan. Daardoor gaan nare gedachten niet weg, ze veranderen ook niet, maar je creëert wel ruimte om ondanks nare gedachten te doen wat jij belangrijk vindt. Dat maakt de gedachten zelf meteen een stuk minder belangrijk en minder problematisch, ze hoeven niet te bepalen wat je doet en wie je bent.

In dit webinar leer je over wat gedachten zijn, hoe ze in onze evolutie zijn ontstaan en welke functie ze hebben. Daardoor ga je beter begrijpen waarom anders leren denken niet werkt. We gaan op een ervaringsgerichte manier oefenen met defusie, anders leren omgaan met gedachten zoals ze zijn. Dit is helpend voor jou zelf en het geeft handvatten voor hoe je kinderen hiermee kunt begeleiden.

Acceptatie- en commitmenttraining (ACT)
Als mensen negatieve gedachten en gevoelens tegenkomen dan zijn ze geneigd om te gaan vermijden en zich te richten op controle. Dit blijkt op lange termijn niet goed te werken, ze komen in een worsteling terecht of raken hun richting kwijt. Bij ACT gebruiken we de nieuwste inzichten op het gebied van gedragswetenschap (functionele contextualisme) en evolutiewetenschap om mensen te helpen weerbaar in het leven te staan. Je leert hoe je om kan gaan met nare gedachten, nare gevoelens en hoe je jezelf kan helpen om stappen te zetten in de richting van dat wat jij waardevol vindt.

Programma

13:00 Inloop waiting room
13:25 Intro door host van Logacom
Korte toelichting met belangrijkste huishoudelijke mededelingen voor gebruik van Zoom. Introductie van Maaike Steeman.
  DEEL 1
13:30

Wat zijn gedachten eigenlijk?
Presentatie van de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van taal en denken.

14:00 Over de functie van denken en hoe dat ook tot problemen kan leiden
Ons gedrag wordt beïnvloed door onze binnenwereld. Wij zijn talige wezens, leggen talloze verbanden en dat maakt ons gedrag complexer dan dat van dieren. Door onze denkwereld kunnen we heel goed samenwerken en hebben we een enorm vermogen om ons aan te passen. Maar het heeft ook een keerzijde. Mensen zijn in staat om extreem te lijden, ook als aan alle basisbehoeften is voldaan.
14:20 Pauze
  DEEL 2
14:30 Vaardigheden die leiden tot psychologische flexibiliteit
Presentatie van de 7 vaardigheden die bij ACT worden getraind om psychologische flexibiliteit te vergroten, waaronder defusie.
15:00

Oefenen met defusie
We verkennen verschillende manieren waarop je met defusie kunt oefenen en gaan hiermee aan de slag.

15:25

Kinderen helpen met defusie
We verkennen de vertaling van de theorie en oefeningen naar de dagelijkse praktijk in het begeleiden van kinderen. Zowel in de dagelijkse omgang en gesprekjes met kinderen als oefeningen die je met de klas kunt doen.

15:40 Terugblik en afronding
15:45 Afsluiting

13 mei 2022

€ 115,00 excl. BTW


Direct aanmelden

Spreker

 

 

 

 

Maaike Steeman is gezondheidszorgpsycholoog en trainer, gespecialiseerd in acceptatie- en commitmenttherapie. Werkzaam in een vrijgevestigde GGZ-praktijk (ACT-Psychologen) te Utrecht. Auteur van het boek Wonderlijke binnenwereld, ACT voor kinderen. Het boek Psychologische flexibiliteit in het onderwijs schreef ze samen met Femke Klomp. Samen geven zij training en de opleiding ACT in het onderwijs. 

Meer lezen over Maaike? Klik dan hier!

Gratis bij deelname

Wonderlijke binnenwereld:
Aan de slag met Acceptatie en Commitment Therapie,
Een lees- en doeboek voor kinderen en jongeren

Maaike Steeman
t.w.v. € 21,00

Abonneekorting

PiP abonnees krijgen  €10,- euro korting op het deelnametarief! 

 

Lees de voorwaarden voor meer informatie.

 

Doelgroep

Onderwijsprofessionals, zoals: leraren, ib'ers, orthopedagogen, schoolpsychologen, lerarenopleiders, leraarcoaches en logopedisten.

Certificaat

Voor dit webinar is vooraf geen accreditatie aangevraagd. Bij al onze bijeenkomsten (online en fysiek) kunt u een certificaat van deelname ontvangen voor eigen administratie.

Vragen of opmerkingen?

Voor vragen en opmerkingen kunt u ons altijd mailen (office@logacom.nl) of bellen (020-3203364).